*Çevre Sağlığı İlaçlarının; Halk sağlığını tehdit eden vektörler ile mücadelede kullanılan insektisit, larvasit, rodentisit vb. ilaçların genel adı olduğunu biliyor muydunuz?

*İnsan sağlığı açısından zararlı parazitleri ve mikroorganizmaları gerek mekanik gerekse biyolojik olarak taşıyan canlılara  “VEKTÖR” denildiğini biliyor muydunuz?

*Sivrisinekler tüm dünyada özellikle insan topluluklarını etkileyen ve yoğun ölümlere neden olan; sıtma, sarıhumma, dank humması, filarya hastalıklarının taşıyıcısı olduğunu biliyor muydunuz?

*Sivrisineklerin doğada tespit edilen 2700 türü olmakla birlikte ülkemiz için önemli türler; Anopheles sp. Culex sp. Aedes sp. Türlerinin olduğunu biliyor muydunuz?

*Bölgemizin yaygın türü olan Culex türü sivrisineğin üreme kaynaklarından fazla uzağa uçmadığını; üreme kaynağının 3 km yakınında olduğunu biliyor muydunuz?

*Sivrisineklerin sıcak yaz günlerinde bir iki hafta yaşadığını biliyor muydunuz?

*Sivrisineklerin; yumurta, larva, pupa ve uçkun dönemlerinden oluşan 4 yaşamsal evreye sahip olduğunu biliyor muydunuz?

*sivrisinek larvalarının gelişiminin su sıcaklığının 10 ºC ve üstüne çıkması ile başlar ve 10 ºC’nin altına inene kadar devam ettiğini biliyor musunuz?

*Ergin dişi sivrisineklerin yumurtalarının gelişimi için kan emerek beslendiğini biliyor muydunuz?

*Sivrisineklerin yumurtalarını; durgun sulara koyduklarını, bahçelerde ve çevrede bulunan depo, kova, küvet, saksı, su deposu, varil, tekne, bidon, lastik içi gibi ortamlarda biriken suların sivrisinekler için ideal üreme kaynakları olduğunu biliyor muydunuz?

*Ayrıca; çeşme, kuyu, havuz gibi alanlarda biriken sular, dere ve kanal gibi alanlarda biriken sular,  Izgara, mazgal, gider gibi alanlarda biriken sular, parsel bacası, fosseptik, rögar gibi alanlarda biriken durgun sular, açık alanda düzensiz yer şekillerinden kaynaklı su birikintilerinin ideal sivrisinek üreme ortamı olduğunu biliyor muydunuz?

*Sivrisineklerle mücadelede en önemli adımın, durgun su alanlarının bertarafı olduğunu biliyor muydunuz?

*Üreme ortamlarında (saksı altıi bidon, kova,…vb alanlarda)  biriken suların sivrisinek üremesini engellemek amacı ile haftada en az bir defa boşaltılıp değiştirildiğinde veya üzeri açıklık kalmayacak şekilde sıkıca kapatıldığında sivrisinek üreme ortamını yok ettiğinizi biliyor muydunuz?

*Sivrisinek larva üreme alanların ortadan kaldırılması ile

  • Sorunun kaynağında çözüldüğünü,
  • İlaç kullanmaya gerek kalmadığı için hem ekomonik hem de çevreci çalışma olduğunu;
  • Sorun vatandaşlar kanalı ile çözüldüğü için personel ve çalışma masrafından tasarruf edildiğini biliyor muydunuz?

*Sivrisinekle mücadelede kültürel ve fiziksel çalışılmadığı zaman; yoğun emek, biyosidal ürün, taşıt ve makina giderinin yanında teknik bilgi ihtiyaç olduğunu biliyor muydunuz?

*Ergin ergin sivrisinekle mücadelenin (akşam ilaçlaması ) kontrol edilemeyen üreme kaynağından uçan sivrisineği öldürmek amaçlı yapıldığını, başarı oranının % 4 ila 10 arasında olduğunu ve insan, hayvan ve bitki gibi hedef dışı canlılarında olumsuz etkilenebildiğini biliyor muydunuz?Sivrisinekle mücadele bir entegre çalışmadır; çevreci adımlar için sorunu kaynağında çözmeli bahçemizde, balkonumuzda, çatımızda su birikintisi oluşmasına engel olmalıyız. Sağlıklı bir yaz için Ordu Büyükşehir Belediyesi ve vatandaşlarımızla el ele sorunu kaynağında çözmeyi hedeflemekteyiz. Bu nedenle siz değerli Ordulu hemşerilerimizi sivrisinekle mücadele ordusuna katılmaya davet ediyoruz. https://www.vektorelmucadele.com/

By DOĞAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir