Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı, Çevre Ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde sokak hayvanları tedavi ve rehabilitasyonu ve halk sağlığı işlemleri yürütülmektedir.

Çevre Sağlığı;

Vektörel Mücadele Çalışmaları: 04.07.2019 tarihli 30821 sayılı Biyosidal Ürün Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında Halk sağlığı alanında çalışmalar yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı biyosidal ürün uygulama yetki belgesine sahip birimimiz; 42 filit işçi, 4 teknik personel, 24 adet saha aracı ve 24 adet alan ilaçlama makinaları, 3 adet kapalı alan ilaçlama makinası ile il geneline hizmet verilmektedir.

Halk sağlığını tehdit eden sivrisinek, karasinek, pire, akrep ve kemirgenler ölçülerine bakılarak küçümsenecek canlılar değildirler. 

Kontrol altına aldığımız, bulaşıcı hastalık taşıyıcılardan biri olan sivrisinek tıbbın ilk tanımladığı hastalıklardan olan sıtmanın konakçısı ve taşıyıcısıdır. Sarıhumma, dank, fil hastalığı, kolera, dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmesi, Kırım Konga kanamalı ateşi,  veba, tifo, menenjit halk sağlığı alanında mücadele edilen zararlıların taşıdığı mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 750 bin insanın ölümüne yol açan sivrisinekler, dünyanın en ölümcül hayvandır. Yalnızca taşıdığı sıtma (Malaria) virüsü nedeniyle yılda 600 bin insanın ölümüne yol açan kan emici sivrisineklerin yanı sıra karasinek, hamam böceği, pire gibi böcekler, akar, akrep, çıyan ve kene gibi diğer eklembacaklılar ile kemirgenler halk sağlığı alanında mücadele ettiğimiz türlerdir.

Her türlü durgun suya yumurta bırakabilen sivrisinekle mücadele etmek için çevremizde bulunan açık alan su birikintisi, dere ve ırmak baksı, açık kanal, yüzme ve süs havuzu, kuyu, bidon, varil, kova, atık araç lastikleri, mazgal, rögar, fosseptik, bina bodrum suyu, asansör boşluğunda biriken sular, çatı olukları ve her türlü su birikintisi ile çöp konteynırları, çöp toplama alanları gözetim ve kontrolümüz altındadır. Bu alanlarda önceliğimiz kaynağı ortadan kaldırarak kalıcı ve doğal çözümler üretmektir.

İçinde bulunduğumuz kurban bayramında karasineğin üremesini engellemek ve ekiplerimiz tam mesai ile vatandaşlarımızın yanında olacaktır. Sizlerde kurban kesim alanlarını kullanarak ve kurban atıklarınızı toplama merkezlerine ulaştırarak karasinek üremesinin önüne geçip çevre sağlığına katkıda bulunmuş olursunuz.

Birim çalışanları tarafından gündüz saatlerinde sivrisinek ve karasinek üreme alanlarında üremenin engellenmesi için larva mücadelesi, kent merkezlerinde kemirgen, akrep, pire, hamam böceği mücadelesi, vektörün dinlenme alanı olan kapalı kanal ve dere bakslarında halkın dumanlama olarak bildiği uçkun mücadelesi yaparlar.

Sivrisineğin aktif uçtuğu ve kan emdiği akşam saatlerinde şehir merkezlerinde alan ilaçlaması yapılmaktadır. Tercih edilen ürünler Sağlık Bakanlığından onaylı ve biyolojik kökenlidirler. Hava, su ve toprakta birikme yapmayan, alerjik reaksiyon vermeyen hedef canlı üstünde etkili ürünleri kullanarak çevre sağlığı işlemleri yapılmaktadır.  

Vektörel Mücadele : 777 51 55

Altınordu İhbar Hattı:0 530 916 59 09

Fatsa İhbar Hattı: 0 530 916 59 16

Ünye İhbar Hattı: 0 530 916 59 20

By DOĞAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir